Finalisté (českého národního finále 2012)

Klikněte na jméno finalisty a dozvíte se o něm vše, co o sobě chtěl prozradit...

Praha
{slide=Vasilův Rubáš (Praha)}
Vasilův Rubáš
Vasilův Rubáš je seskupení, které přežívá napjatou dobu rozkladu společnosti v prach a popel pomocí pseudofolkové hudby, kterou poblouzňuje řídnoucí řady stárnoucích fanynek ve frontách na lístky známějších kapel. Kytarista Filip Vasilděda Novák obsluhuje natahovací harmoniku značky Psychedelicia a perkusista Petr Ruby Rubáš si nikdy nezapomene zapomenout trumpetu. Styl tohoto seskupení nazývá se androfolk podle řeckého slova andros, protože je až na výjimky mužný.
Kapela těsně nevyhrála loňské řevnické finále Porty, nicméně ani to ji neodradilo od hudby. Ba právě naopak, s přibývajícími případy drobných úspěchů (např. potlesk mimo tváře, smích v očekávaných pasážích, podpisy v oblasti dekoltu apod.) kapela získává na sebevědomí, které násobí radost z veřejné produkce. Proto se opět zjevuje v lesním prostředí Řevnického amfiteátru, aby publikum okusilo dalších několik písní, jako by koncert minulého roku ještě neskončil.
Kapela se chystá v říjnu tohoto roku pokřtít album, které bude jakoby pojmenovávat a završovat jakousi myšlenou první etapu dvojice. Také bude sloužit k případnému poslechu. Bližší informace bude lze naleznouti na webových stránkách www.vasiluv-rubas.cz a facebookové stránce www.facebook.com/vasiluvrubas, kde nás laskavý posluchač může takříkajíc obdarovat tosemilíbím neboli lajkem.

Přehrát ukázku
{audio}media/vasiluv_rubas.mp3{/audio}
{/slide}
Podbrdské kolo
{slide=Naopak (Dobříš)}
Naopak
?dobříšsko ? česko ? lipská ? NAOPAK ? vznikla jako hudební sdružení Petry a Martina Zajíčkových z Dobříše a kamaráda Martina Klekiho Podešvy z České Lípy v lednu 2010 s nutkavou potřebou hrát vlastní tvorbu.
Martin Zajíček a Martin Kleki Podešva - kytarista a textař, zakládají v roce 1985 na škole Petrof v Hradci Králové spolu s kamarádem trio ?D.K.Z.?. V roce 1989 přichází zpěvačka, kytaristka a textařka Petra. V roce 1991 odchodem Klekiho na vojnu ?DKZ? končí a každý jde svoji vlastní životní a muzikantskou cestou. Jen nikdo netušil na jak dlouho.
V roce 2005 Petra a Martin zakládají spolu s dvěma kamarády trampskou skupinu ?přecespolu?. a v roce 2009 hrají ve finále porty v Řevnicích a v semifinále porty Ústí n / L.
Díky nešťastnému běhu událostí na konci roku 2009 Petra a Martin odcházejí od skupiny ?přecespolu? a v lednu 2010 po 19 letech se opět potkávají s Klekim a zakládají ?NAOPAK?.
V dobříšsko ? česko ? lipské ?NAOPAK? máme jako jediní v republice a možná i na světě to štěstí, že máme autorskou dvojici ?KLEKI - PETRA?. V tvůrčím prostředí se vzájemně oba autoři doplňují a vedou nad svými díly obšírné diskuze ukončené nenásilným kompromisem. Zatím...
Podařilo se nám posbírat několik cen diváckých i porotních na regionálních festivalech po celé republice. Každé vystoupení je výzva, každé vystoupení je radost, každé vystoupení je hrozná dřina. Prostě si užíváme každé hraní.

Martin Zajíček ? baskytara, zpěv
Petra Zajíčková ? kytara, zpěv
Kleki Podešva - kytara, zpěv



Přehrát ukázku
{audio}media/naopak-motiv.mp3{/audio}
{/slide}
Polabské kolo
{slide=Crossband (Nymburk)}
Crossband
Česká multižánrová kapela CROSSBAND hrající muziku s prvky folku, ska a reggae
v roce 2005 pokřtila kapela svůj první maxisingl s příznačným názvem ?První nástřel? , který obsahoval 5 písní. Tou dobou, se kapela zůčastnila několika Port s jedním postupem do pražského finále a konkurzu Zahrady, ale bez úspěchu. Potom se kapela více věnovala poprocku a na přelomu roku 2006/2007 přišlo oficiální CD Auditorium. Koncem roku 2008 pak představují své druhé oficiální CD pojmenované Cajk.
V letech 2005-2012 odehrál Crossband přes 250 koncertů na různých pódiích např. Benátská noc, Sázava fest, Votvírák, Noc plná hvězd, folkový festival Ve sítnu vodárenské věže další.
Kapela se trochu vrací ke svým začátkům a nové cd připavuje v akustické podobě, což většině písní velice sluší. Akustické kytary, cajon, čistý zvuk piána a trubka. To je současný zvuk Crossbandu. Z  písní sálá energie, sexy náboj a je poznat, že hrát je prostě baví?
Letos chystají další v pořadí již čtvrté CD se 12 písněmi, které výjde na podzim tohoto roku 2012.

Členové kapely:
Jarda Kříž (kytara, zpěv)
Standa Kříž (basskytara, zpěv)
Michal Walter (kytara, zpěv)
Vítek Blažek (cajon, percuse)
Martin Blažek (piano, trumpeta, zpěv)

www.crossband.cz



Přehrát ukázku
{audio}media/samozrejmosti.mp3{/audio}
{/slide}
Severočeské kolo
{slide=Kabája (Jablonec nad Nisou)}
Kabája
Vznik skupiny byl velmi nevinný a to tak, že jsme jednou v létě popadly jako malé 12-leté puberťačky kytary do rukou a dohodly se, že budem mít kapelu. Náš ?vznik? ovšem počítáme od té doby, co jsme přešly k vynikajícímu kytarovému učiteli (nejen kytarovému :-) ) Michalu Kadlecovi (Jarret). Během Naší existence se v naší kapele objevila jedna zpěvačka, která od nás brzy odešla a později bubeník, který od nás také brzo odešel za svými sny :-) Tak jsme si řekly, že nám to asi nejlépe klape ve třech. V poslední době si občas pozveme hosty, kteří s náma vždycky zmáknou jednu rychlou zkoušku těsně před koncertem a pak hurá na podium :-)
Ony členky KaBáJi jednotlivě, každá jsme úplně jiná, což je vlastně občas velice fajn :-) jde to slyšet jak v hudbě, tak i v občasném křiku a blbinách při zkouškách :-)Konkrétní vzory... Mám takový pocit, že jako kapela máme veliké štěstí na to, koho zrovna potkáváme. Naše kapela chová velikananananánskou úctu ke kapele Jarret. Stejně tak jako k naší spřízněné kapele Berušky :-)

Co se týče úspěchů, neradi o tom mluvíme, ale mezi naše veliké úspěchy patřily postupy na různé přehlídky. A taky určitě vítězství Folkového Kvítku (2010), vítězství na Dětské Portě (2010,2011) a na stoprocent postup do semifinále do Ústí na mezinárodní autorskou Portu a pak i do večerního finále, to bylo neuvěřitelný!! Další nepatrné úspěchy, 2 členky naší kapely (Káča C. A Bára P.) dělají aktivně divadlo a jejich úspěchy jsou postup na přehlídku Loutkářská Chrudim (2010, 2011, 2012) a tan si od poroty vysloužili se souborem doporučený postup na Jiráskův Hronov (2011, který nakonec nedopadl). A obě dvě postoupily do celostátního finále Wolkrova Prostějova (2010, 2011, 2012)...

Jinak obecně, co by se dalo říct.....

Jsme 3 "děvčata"....KáťaN,KáťaC,Bára. Jsme všecky 3 z Libereckého kraje (Vratislavice nad Nisou,Jablonec nad Nisou) Na naše zkoušky potřebujeme hodně dlouhou dobu, protože polovinu z toho prožereme a prokřičíme... Máme rády jídlo, což je dost podstatné, až budete chtít vědět, za jakých podmínek odehrajeme koncerty, ovšem nejpodstatnější je, aby se vám naše muzika líbila :) Zatím žádné CD není, ale v playlistu si poslechněte takový úryvek z naší prosté tvorby, přejeme příjemný poslech :)

Zbytek infa a vše co potřebujete najdete na stránkách www.bandzone.cz/kabaja.

Přehrát ukázku
{audio}media/srsne.mp3{/audio}
{/slide}
Krušnohorské kolo
{slide=Vomiště (Děčín)}
Vomiště
Od založení, v roce 1995, se skupina Vomiště věnuje výhradně vlastní tvorbě. Žánrově nerada sama sebe zařazuje, snaží se hrát písničky ?o něčem? dle aktuálního nástrojového obsazení. Od založení, kdy měla kapela ještě delší název Dr. Rudolf Vomiště, se v ní vystřídalo dost muzikantů, ale jádro zůstává stejné ? kapelník Honza Mirovský, který skládá většinu hudby pro kapelu. O texty se dlouho starala jen kamarádka kapely Hanka Roháčová, v posledních letech ale píše texty (někdy i celé písničky) zpěvačka kapely Jitka Mirovská. Vícehlasý výrazový zpěv, hudební neotřelé nápady a radost z hraní, to jsou atributy, na kterých Vomiště staví po celou dobu své existence. Poslední cca 3 roky používají dalšího ?člena? ? programované bicí. A i když okolo toho může být vedena diskuze pro i proti, je to jediné, co se s tím dá dělat, protože jak kapela říká: My to tak chceme!
Vomiště došlo i mnohých úspěchů, za všechny je nutno zmínit alespoň jeden velký ? vítěz interpretační Porty 1999. Ve své diskografii má kapela dvě CD ? první s názvem ?Proti běhu času?, druhé vydala v letošním roce a pokřtila je na ?Barevná?.

Aktuální složení:
Honza Mirovský ? baskytara, prog. bicí, zpěv, kapelník
Jitka Mirovská ? zpěv, perkuse
Gabi Štěpánková ? housle, zpěv, perkuse
Michal Štěpánek ? banjo
Míra Kuchař ? kytara, zpěv

Přehrát ukázku
{audio}media/dejavu.mp3{/audio}
{/slide}
Západočeské kolo
{slide=Jirka Mucha (Plzeň)}
Jirka MuchaVěnuji se muzice aktivněji od svých 13 let, ale hudba byla součástí života naší rodiny, co se do mé paměti vejde. V 16 letech jsem založil první kapelu, která začala více koncertovat a rychle pronikat na českou, ale hlavně Plzeňskou klubovou scénu. Hráli jsme vlastní tvorbu orientovanou na kytarové písně s důrazem na vícehlasé vokály. Velkou posilou kapely byli také výteční a nesmírně talentovaní bratři - dvojčata - Ondřej a Štěpán Pilc, dnes bohužel jejich jména zapomenuty. V polovině 90 let jsem kapelu opustil a začal se věnovat různým hudebním žánrům. Fascinovala mě komplikovanější hudba, černošská, soul, jazz, ale i klasická hudba a především hudba Indie. Po letech s experimentováním s různými žánry se začala moje tvorba více prosazovat v zahraničí. Mám za sebou několik koncertů v Německu, Rakousku, Holandsku a Francii. Žil jsem nějakou dobu v Německu, kde jsem pracoval na různých hudebních a filmových projektech. Mezitím jsem odjížděl do Indie, kde jsem nahrával s místními hudebníky z bollywoodského průmyslu a pracoval na komponování, aranžování, studiovou práci. V Indii jsem spolupracoval s velmi významnými zpěváky a textaři v oblasti populární hudby. Mám rovněž vlastní studio a zabývám se zvukovým inženýrstvím (jak se tomu ve světě říká:) Nyní jsem po dlouhé době opět v Čechách a věnuji se hráním pro české publikum a mezitím nahrávám album, jež by mělo být dokončené v průběhu června.
{/slide}
Jihočeské kolo
{slide=Bonsai č.3 (České Budějovice)}
{/slide}
Oblastní kolo Vysočina
{slide=Švédova trojka (Moravský Krumlov)}
Švédova trojka
Skupina z Moravského Krumlova. Jedná se o trio rodinných muzikantů soustředěných kolem Bořivoje Švédy, které volně navazuje na skupina Tah, účinkující na hudební scéně na přelomu tisíciletí. Repertoár tvoří výhradně autorská tvorba, která pochází z dílny Bořivoj Švéda a Roman Diviš.
Soubor tvoří Bořivoj Švéda (zpěv, kytara,kazzo), Jitka Švédová (zpěv, kontrabas) a Jana Švédová (zpěv, tahací harmonika, perkuse). Jejich první oficiální vystoupení se odehrálo v listopadu 2008 na klubovém večeru v jejich rodném městě a od té doby sehráli již řadu koncertů. Jako nejvýznamnější se jeví hodinový živý koncert v Českém rozhlase Olomouc, který proběhl začátkem roku 2011.
Švédovu trojku můžet vidět a slyšet na recitálech, klubových večerech, vernisážích a festiválcích. Jejich silnou stránkou je akustická produkce. Soutěží neradi, ale již měli možnost vystoupit na Portě 2010 (postup do semifinále) a na 36. Ročníku Mohelnického dostavníku se umístili na druhém místě, stejně tak i ve finále Moravského vrabce. V roce 2011 okusili atmosféru Zahrady, největšího festivalu v České republice.

Kapela navíc účinkuje v divadelním spolku Bezgest, se kterým v roce 2011 postoupila do národního finále divadelních inscenací pro děti Popelka Rakovník, a to s autorskou pohádkou Bořivoje Švédy O rytíři Bojanovi, ve které mměla na starosti hudební složku.
Švédova trojka se snaží hrát pohodové písničky, ve kterých nechybí nadhled, humor a které by měly vyvolávat úsměv na tváři. Motto kapely zní: ?Hudba hrou?.Kontakt: www.svedovatrojka.blog.cz, 724 044 974, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Jana Švédová (28.10.1994) ? studentka 2.ročníku Gymnázia Moravský Krumlov, hudební talent s dobrým klavírním a pěveckým vybavením. Po celou dobu základní školy navštěvovala základní uměleckou školu taktéž v Moravském Krumlově. Kromě hudební aktivity vyvíjí činnost i ve studentském divadelním souboru EĎAS, kde má na starost kromě hereckých záležitostí i hudbu jak skladatelskou, tak instrumentální. V budoucnu se chce aktivně věnovat nahrávání ve studiu, čemuž podřizuje i svůj směr studia.
Jitka Švédová (27.4.1969) ? učitelka na základní škole v Moravském Krumlově. Co se týká hudebního vzdělání navštěvovala základní uměleckou školu, hra na housle. Toto studium se nyní projevilo při hře na nástroj podobný, byť nepoměrně větší - kontrabas. Výrazný hlas a neobvyklé spojení ženy s kontrabasem vytváří skvělou pódiovou image. Členka divadelního souboru BEZGEST.
Bořivoj Švéda (25.11.1967) ? taktéž člen divadelního souboru BEZGEST, kde kromě hraní má na starost i scénáristickou činnost a hudbu. Ve Švédově trojce hraje na kytaru a kazzo, samozřejmě zpívá. Kapelník skupiny, autor veškeré hudby a textů společně s Romanem Divišem. Umělecké sklony se mu prolínají i do pracovního života, protože je ředitelem Městského kulturního střediska v Moravském Krumlově.

Přehrát ukázku
{audio}media/podzim.mp3{/audio}
{/slide}
Svitavské kolo
{slide=Spam Duo (Praha)}
Spam Duo
Vznik seskupení "SPAM" se datuje do února roku 2010, kdy v Balbínově poetické hospůdce vystoupil kytarista a zpěvák Milan "Mejla" Matoušek společně s hudebně spřízněnými přáteli na prvním sólovém koncertě. Z původně zamýšleného jednorázového vystoupení vzniklo hudební těleso "SPAM". Hned od začátku se rovnocenným hudebním partnerem Mejlovi Matouškovi stal rovněž kytarista a zpěvákTomáš "oToman" Nykl, z jehož nahrávacího studia "oToman" také vzešlo o rok později debutové cd Slunečnice nahrané s celou kapelou a mnoha zajímavými hosty. V součastnosti vystupují Mejla Matoušek a oToman Nykl hlavně jako SPAM Duo, s občasnými většími koncerty s celou kapelou. Ukázky jejich z většiny autorských písní si můžete poslechnout na: www.mejlaaspam.com nebo na bandzone.cz/mejlaspam.

Přehrát ukázku
{audio}media/mala_pisen.mp3{/audio}
{/slide}
Východočeské kolo
{slide=Strunovrat (Slatiňany)}
Strunovrat
V současnosti hrají ve složení:
Petr Šotta ? zpěv, kytara
Jitka Šottová ? housle, flétny (manželka Petra)
Saša Frei ? bezpražcová baskytara, zpěv
Robert Frei ? kytary, zpěv (bratr Saši)

Ještě v roce 2009 vystupoval Petr Šotta sám jen s kytarou jako písničkář (dříve v kapelách Nový koření a Gala-tea), v roce 2010 se k němu přidala manželka Jitka se svými houslemi, v roce 2011 již vznikla kapela pod názvem Strunovrat, neboť se přidal Saša Frei se svou bezpražcovou baskytarou (v současnosti hraje také v Hlinecké kapele Jazzibaba), no a na jaře letošního roku kapelu výrazně posílil i frontman kapely Jazzibaba, Robert Frei.
Ještě jako duo si v roce 2010 Petr s Jitkou natočili autorské CD s názvem ?Bude líp?. Petr Šotta každý rok na podzim organizuje festival ?Slatiňanský vrabčák? ? letos se bude konat 17.11. již osmý ročník.Petr Šotta je od roku pravidelným účastníkem finálových kol Porty (dříve i s kapelou Gala-tea), od roku 2010 i s Jitkou a vloni již jako trio se Sašou. V současnosti je možné Strunovrat potkat na různých festivale (Folkové chvojení, Potlach u Stráníků, Perštýnská fortuna, finále Porty v Řevnicích aj.)
www.strunovrat.cz

Přehrát ukázku
{audio}media/deda.mp3{/audio}
{/slide}
Severomoravské (jesenické) kolo
{slide=Shodou okolností (Šumperk)}
Shodou okolností
Jsme šumperská kapela a hrajeme ?poslechovou folkovou? hudbu. Naše písně založené víceméně na osobních pocitech a prožitcích jsou koncipovány pro naše odevzdané i nově objevené posluchače ke spolusdílení a i k zamyšlení. Tento směr se nadále vyvíjí, ikdyž máme jako textové předlohy i řadu veselejších a humorných příběhů, které čekají na zhudebnění. Vznikli jsme v roce 2005, kdy jedné květnové noci při táboráčku slovo dalo slovo...Původní obsazení (zpěv a kytary) bylo pozměněno v únoru 2008 těsně před oblastním kolem PORTY, kdy jsme přibrali dvě ženské posily, jedna hrající na basu a druhá na housle. Tak hrajeme dodnes ve složení Eva Jůzová (zpěv), Eda Jůza (kytara, zpěv), Roman Doležel (kytara, zpěv), Helena Doleželová (bongo, rytmika), Martina Koukolová (baskytara) a Iva Smýkalová (housle).

Na oblastním kole PORTY v Bludově se objevujeme pravidleně již několik let, a podařilo se nám za tu dobu získat pěkná umístění (2008-2011 umístění v divácké soutěži; 2010 účast na mezinárodním kole Porty v Ústí nad Labem za píseň Strach). Pro nás je ale nejdůležitějsí, že jsme stále dobrou partou kamarádů, kterou spojuje především hudba a nově i ?kopec? dětí. Díky ženské přesile a rodinným příslušníkům v kapele někdy zápasíme s časem, ale naše nadšení přetrvává a doufejme bude přetrvávat i v dalších letech. Naše vystoupení se většinou odehrávají v Šumperku nebo v jeho blízkém okolí. V minulém roce jste nás mohli vidět například v Maršíkově na Josefské zábavě, v klubu Kotelna v Šumperku jako předkapela Pavlíny Jíšové a jejích přátel, na Svatojánských slavnostech ve Velkých Losinách, v Sudkově na Rytířských slavnostech, v Novém Malíně na Libinské celtě a také v září v KD na Šumperských Poměnkách. Letos jsme si kromě oblastního kola Porty, zahráli také na podvečerních koncertech v Šumperských hospůdkách či ve venkovním provedení pod širou oblohou v Hraběšicích. Těšíme se také na finále v Řevnicích 2012 a na účast v dalším festivalovém klání kapel pod názvem ?37. Mohelnický dostavník?. Potěšení nám činí i hudební spojení s dobročinností, akce pořádané pro děti, mateřská centra a Schola Viva. Rádi taky posedíme jen tak u táboráčku a v zimním období se věnujeme více tvůrčí činnosti. Pokaždé vznikne nová autorská píseň, v současnosti máme vydané jedno CD s názvem ZA STARÝCH ČASŮ (r.v.2010). S přibývajícími písněmi však nadchází čas zrealizovat CD č.2.

www.shodou-okolnosti.cz; http://bandzone.cz/shodouokolnosti

Přehrát ukázku
{audio}media/bumerang.mp3{/audio}
{/slide}
Moravskoslezské kolo
{slide=Marod (Ostrava)}
Marod
Rok vzniku: 2008
Členové skupiny ? obsazení: 1. René Racek Matlášek autor, kytara, zpěv
2. Andrea Ája Matlášková rytmika, zpěv
3. René Tesák Matlášek rytmika, příčná flétna, zpěv
4. Alena Ali Matlášková rytmika, zobcová flétna, zpěv
5. Luboš Vejmola kontrabas, zpěv

Další info o skupině:
Začala to už dávno. V 90.letech jsme vystupovali s Andreou jako duo ?Ája a já?. Tenkrát jsme nahráli i MC kazetu s mými písničkami ve studiu ČR Ostrava. To byl konkrétně rok 1994. Několikrát jsme se účastnili Porty a Moravského vrabce (1994-1996), ale pak nás to dost otrávilo, když jsme zjistili, že rok od roku se na obou akcích hraje méně a méně trampská muzika. V roce 1998 se narodil Tesák a 2001 Alenka. Od té doby jsme s Ájou nevystupovali. Hrával jsem tu a tam sám, jako písničkář, ale především v předchůdci Trempo di šlak, což byla ?0,5t PVC?. (podrobněji ve vizitce Trempo di šlak).
Jak děti rostly, hrála u nás doma čím dál častěji kazeta ?Kouzlo bot?, kterou jsme s Ájou nahráli v roce 1994. Děti si ji natolik oblíbily, že se dá říct, že mi pak tu a tam poslech vlastní muziky lezl skoro krkem.
V roce 1997 jsem otextoval jednu irskou baladu a dal jí název ?Osamělý večer?. Byl to můj první pokus o sólový ženský part. Áji i dětem se líbil a já získal příslib, že na Trempském guláši 2008 ji Ája zazpívá. Jak řekli, tak udělali, ovšem zpívali jsme ji ve třech, Tesák se velice angažoval. Starý název ?Ája a já? byl ve třech nepoužitelný a vznikl Marod. Alenka se k nám přidala vloni, stejně jako Luboš Vejmola, se kterým jsme počátkem 90.let hráli moje songy ve studentské kapele ?Ne-čas? na studiích v Hradci Králové.
Vystoupili jsme nejen na guláši a ?Peršanově rarachovi?, ale začali znovu s Portou, v DK Akord společně s Trempo di šlak v rámci programu ?Léto na Jihu? a také jako hosté Tempo di vlak na Tónech cest. 2010 - se nám podařilo probojovat do semifinále autorské Porty do Ústí nad Labem. V rámci této akce se nám dostalo cti, být jednou ze sedmi kapel z republiky, kterým bylo nabídnuto 20 minutové vystoupení v pilotním projektu odpolední akce, nazvané ?Trampská sedma?. Tam jsme vystupovali společně s Chrpou, Špuntem a dalšími.

2011 ? Moravský Vrabec ? 3.místo ? postup do finále
2011 ? Folkování pod Ondřejníkem ? 3.místo
2011 ? Náměšťská placka ? 2.místo
2011 ? F.T.P. H.Jelení ? 5.místo
2011 ? Svojšický podzim ? 1.místo
2011 ? na podzim vydáno 1.CD ?Až děti vyrostou?, křest na ostravské akci Pozimní ozvěny
2012 ? leden ? hosté pořadu Apetýt, Český Rozhlas Ostrava
2012 ? Moravský vrabec
2012 ? Podlužanská Kytara
2012 ? Žijeme spolu ? hudební večer ostravských kapel v Ostravě-Michálkovicích
2012 ? Porta oblastní kolo Moravskoslezské ? 1.místo poroty (postup do národního finále Řevnice), 1.místo autorská Porta (postup do semifinále v Ústí nad Labem) + cena diváků.
2012 ? Den Země Ostrava ? hodinový recitál na Masarykově náměstí v Ostravě
2012 ? opět budeme v Ústí v programu Trampská sedma 2012


Další informace na www.matlaskovi.cz

Přehrát ukázku
{audio}media/deste.mp3{/audio}
Chřibsko-karpatské
{slide=Děvčice (Podolí u Uherského Hradiště)}
Děvčice
Folková kapela Děvčice vznikla v roce 2005 a postupně měnila své členy až do roku 2011. Nyní hrají ve složení: Radka Ondrejková, Eliška Blahová, Nela Janásová, Klára Maťašová, Eva Králíčková a Alžběta Kolomazníková.

Kapela působí pod obcí Podolí u Uherského Hradiště, kde bydlí její zakladatelka Radka Ondrejková. Ostatní děvčata jsou z okolí Uherského Hradiště.

Radka, Eliška a Nela se poznaly v dětském folklorním souboru. Každá na něco hrála a tak se jednoho dne domluvily, že se sejdou a zkusí si něco společně zahrát. Holky začaly mít úspěch a bylo načase vymyslet, jak se budou jmenovat. Od začátku holkám všichni říkali Děvčice a tak byl název jasný - kapela Děvčice. Holky začínaly svou hudební kariéru písněmi od známých kapel, jako jsou např. Javory, Koňaboj, ale i od známého zpěváka a výborného muzikanta Vlasty Redla a dalších. V letech 2005-2007 se v kapele prostřídaly dvě houslistky a v roce 2009 odešla kytaristka. Děvčice dlouho hledaly houslistu, která by kapelu oživila, až v roce 2008 se jim to podařilo a k Děvčicím se připojila Klára. Kapele se začalo dařit a v roce 2010 se připojila další houslistka Eva, která se znala s Radkou z cimbálové muziky, ve které obě hrály. Kvůli písním s cimbálem se Děvčice rozhodly najít ještě jednu kytaristku. Podařilo se a od prosince 2011 v kapele začala hrát Bětka.

Protože jsou Děvčice z Moravy a mají rády folklor, začaly hrát místní lidové písničky, které si předělávají na složení nástrojů: cimbál, kytara, elektrická basa, housle, viola, flétna a bongo. Od roku 2011 skládají i své vlastní písně.

Děvčice se prezentují na různých kulturních akcích, vernisážích, výstavách, jarmarcích, ale i na folkových festivalech a soutěžích (dříve soutěž Brána, nyní soutěž Porta).

V roce 2011 se Děvčice poprvé účastnily Chřibsko-karpatského oblastního kola soutěže PORTA v Koryčanech. V soutěži se umístnily na 1. místě a vybojovaly si postup do národního finále v Řevnicích, kde získaly 2. místo v ceně diváků.

I v letošním roce Děvčice jely na Portu ukázat, co umí a v oblastním kole Chřibsko-karpatském, které se konalo v Košíkách na ranči Rovná, obhájily i letos své prvenství a postupují do národního finále do Řevnic.

Více informací se dozvíte na www.devcice.cz.

Přehrát ukázku
{audio}media/slavicek.mp3{/audio}


Semifinalisté:
Jan Vytásek
Jan Řepka
Duo My tři
Lakuna
Duo Chance
Žalozpěv
Kofe@Vlna
Antonín Jarůšek (Kuřim)
Špunt
Welcome Drink
Pavel Tabásek
Image