Finalisté 2015

{slider=Kristína Nídlová - Jihočeské kolo} Kristína Nídlová nar. 18. května 1996

Na stránkách Country Rádia o ní psali:
Jedna z nejvýraznějších talentovaných autorských zpěvaček nastupující generace na české scéně posledních let. K dnešnímu dni má v repertoáru bezmála 50 vlastních písní, které si i sama otextovala. Navzdory všem komerčním televizním soutěžím se vydává vlastní cestou a odmalička si užívá každou příležitost kontaktu s věrnými posluchači.

Je studentkou čtvrtého ročníku českobudějovického gymnázia, studuje s vyznamenáním. V pěveckých soutěžích se dokázala prosadit i v těžké konkurenci studentů konzervatoří. Namátkou můžeme zmínit vítězství v interpretační i autorské dětské Portě na celostátní úrovni v r. 2012. Zvítězila i v roce 2013 a v r. 2014 obsadila druhé místo. V roce 2012 si připsala i prvenství v jihočeské Portě mezi dospělými, jako nejmladší účastník. To jí vyneslo postup do mezinárodního kola v Ústí nad Labem. V letošním roce (2015) získala interpretační i autorskou Portu v jihočeském kole.

Její první a zároveň autorské CD vzniklo před rokem za přispění několika profesionálních muzikantů, které budete znát z koncertů známých folkových uskupení. Křest jejího alba se uskutečnil v Protivíně a kmotrem nebyl nikdo jiný, než její nejoblíbenější skupina Nezmaři.Obvykle vystupuje sama s kytarou. Mezi nezapomenutelné zážitky sama Kristína řadí vystoupení s orchestrem Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, kde zazněla píseň Someone like you, populární zpěvačky Adele Laurie Blue Adkins.

Nejen hudba je jejím koníčkem. Kristína je například i členkou hasičského družstva SDH Krč a nadšeným hokejovým fanouškem.Po maturitě by chtěla studovat hudbu, konkrétně muzikálové herectví, tak jí na cestě ke splnění snů držme společně palce.V žebříčku Talent Country Rádia se v loňském roce umístila na 3 příčce v konkurenci 70 kapel a jednotlivců.

Poslechněte si ukázku:
{saudioplayer}eporta/2015/cesta_do_raje.mp3{/saudioplayer}{/slider}{slider=Korajunglejazz - Jihomoravské kolo} Korajunglejazz

Jiří Bouda (kora), Pavel Šmíd (kytara)

Korajunglejazz ve svých skladbách mísí prvky západoafrické tradice, současné world music a dalších žánrů (drum?n?bass, jungle?) jimiž se nechává volně inspirovat. Kapela vznikla setkáním dvou bubeníků a multiinstrumentalistů, jejichž dlouhodobý zájem o rytmiku vedl k založení společné kapely. První koncert se uskutečnil v roce 2012. Od té doby kapela vydala dvě alba (Kauri a Nimba) a odehrála celou řadu úspěšných koncertů v ČR, ale také v zahraničí například ve Francii, Španělsku, Švýcarsku a Itálii.

Jiří Bouda (1986) - Hudební lektor a hráč na řadu melodických a perkusních nástrojů. V letech 2001-2014 byl členem několika hudebních uskupení a podílel se na množství hudebních projektů (Tubabu, Shivanam, Tshjamm...) Na koru se učil u mistrů v západoafrické Guineji a poté v Anglii a Francii. Mezi jeho učitele rytmu a melodie patří Epina Bagoura, Djakali Kone, Famadou Konate, Mohamed Bangoura, Adam Dougty a další. V současné době hudbu skládá, učí děti i dospělé, koncertuje s kapelou Korajunglejazz a podílí se na řadě hudebních projektů Denbaya

Pavel Šmíd (1989) - Kytarista a perkusionista. Hudbě se začal věnovat v roce 2004, kdy v Hradci Králové spoluzaložil svoji první kapelu. Současně se zajímá o kytaru a o západoafrické rytmy. Jako bubeník působil v kapelách Yaye Oye Afrika, Bande Fan a Tubabu a jako kytarista v kapelách Baharat a Háro. Od roku 2008 žije v Brně, kde se věnuje projektům Fried Ace a Korajunglejazz, bubnuje ke kurzům západoafrického tance a doprovází projekty Denbaya.

www.korajunglejazz.cz

Poslechněte si ukázku:{saudioplayer}eporta/2015/stopa_3.mp3{/saudioplayer}{/slider}{slider=Naopak - Krušnohorské kolo} Dobříšsko-českolipská skupina NAOPAK, to jsou
Petra Zajíčková - kytara, zpěv a krása, autorka repertoáru,
Martin Zajda Zajíček - baskytara, zpěv a přísnost, kapelník,
Martin Klekí Podešva - kytara, zpěv a nekázeň, autor repertoáru.

V roce 2010 Petra a Martin Zajda Zajíčkovi z Dobříše obnovili po devatenáctiletépřestávce svoji spolupráci s Martinem Klekim Podešvou z České Lípy a společnězaložili trio Naopak. I v současné době aktivní rocker Klekí se s obdivuhodnourychlostí aklimatizoval na TFC scéně a stal se, spolu s Petrou, přínosnýmspoluautorem repertoáru skupiny a vložil do písní originální rockové názvuky. Tvorbapísniček je ale u Naopaku vždy záležitostí kolektivní: kapelník Zajda autorskémutýmu Klekí-Petra nic nedaruje! Zdánlivě jednoduché, zpěvné písničky Naopaku, jejichoriginální tramp-folk-rockový sound a aranžmá hlasů prošly během času složitýmvývojem a četnými změnami a kapela na nich stále pracuje a nespí na vavřínech,i když jich za svoji krátkou existenci nasbírala poměrně dost (2x postup do nár.kola Porty v Řevnicích, 3x postup do Ústí n.Labem v autorské soutěži, postup do finále Notování..) .Naopaci se pravidelně zúčastňují Porty, jezdí hrát i na lokální festivaly a přehlídky a vystupují i naklubových scénách v Čechách i na Moravě. A všude je jim moc dobře, protože hlavní je pro nědobrá muzika a spokojený divák. {/slider}{slider=KACZi - Moravsko-slezské kolo} KACZi

KACZi, vlastním jménem Kateřina Kouláková je zpěvačka a autorka hudby a textů. KACZi odstartovala autorské vystupování vítězstvím v populární celorepublikové pěvecké soutěži CZECHTALENT 2012 ve Zlíně. Na jaře v témž roce vydává první CD Jarní, kterým se dostává do podvědomí široké veřejnosti.
Doprovodná kapela dodává původní písničkové formě ten správný nádech. Aranžérsky pestré skladby prolínající se do nejrůznějších žánrů tak boří hranice mezi škatulkováním.

Poslechněte si ukázku:{saudioplayer}eporta/2015/bez_tebe.mp3{/saudioplayer}{/slider}{slider=Trapas - Podbrdské kolo} Trapas

Jsme folková kapela z Hořovicka (Osek, Praha :-)))) a existujeme již 20 let, i když s několika přestávkami. A ta poslední byla opravdu dlouhá. Proto se vloni v našich hlavách zrodila myšlenka, že bychom to trapasovské nicnedělání mohli zase na nějaký čas ukončit. Oprášili jsme tedy nástroje (někdo ani neoprašoval a raději koupil nový), rozvázali uzlíky na hlasivkách, našli nějaké ztracené texty a melodie a ??. JSME TU !!! Hrajeme převážně vlastní písničky, které občas v hospodě doplníme písněmi od ostatních kolegů muzikantů.
V minulosti se v kapele vystřídala spousta našich kamarádů, kteří dnes už třeba ani nehrají, a někteří tu už bohužel s námi ani nejsou. V současné sestavě (Míša Bernatová - zpěv, Michal Bernat ? kytara, zpěv, Martin Boukal - kytara a Libor Tauš ? baskytara, zpěv) jsme na Portě hráli naposledy v roce 2001. Jsme tedy o téměř 15 let starší, možná o pár kilo těžší, vlasů je taky trochu míň, za to dětí přibývá. Ale chuť do hraní máme pořád stejnou.
Takže jestli budete chtít, tak si nás užijte, protože my si to určitě užijeme.

Poslechněte si ukázku:{saudioplayer}eporta/2015/stratosfera.mp3{/saudioplayer}{/slider}{slider=TCHEI-CHAN v DUU - Polabské kolo} TCHEI-CHAN v DUU

Jedna kytara. Jeden hlas. Jeden klavír. Jeden cajon. Jedno zkomolené příjmení. Dva kamarádi z Jičína a České Lípy. Patnáct hořko-sladkých písní. Jedna životní radost.

Poslechněte si ukázku:{saudioplayer}eporta/2015/rymicka.mp3{/saudioplayer}{/slider}{slider=Mandril - Poohří} Mandril

Jsme z Nejdku u Karlových Varů. Naše kapela vznikla v roce 2013 jen jako zkouška, jestli to půjde a ono to jde. :) V kapele jsou 4 členové. Kytara, zpěv - František Farmačka; Mandolína, zpěv - Roman Kratochvíl; Basová kytara - Vlado Gurbal; Cajon, flétna, percuse, zpěv - David Kaminský. Všichni jsme muzikanti se zkušeností z jiných kapel. Absolvovali jsme společně Portu v Kaleku 2014, hodnocení poroty bylo velice pochvalné, přestože to bylo naše vůbec první veřejné vystoupení, pražské Notování v Music City a letos na jaře nás oblastní Porta v Březové katapultovala do Řevnic, což jsme absolutně nečekali. Všichni z kapely jsme velice výřeční, což je poznat i z toho, že už nevíme, co o sobě napsat. :-)

https://www.youtube.com/watch?v=ZCsjcLIFir8{/slider}{slider=Z HECU - Praha} Z HECU

Kapela vznikla z iniciativy frontmana, textaře a kytaristy Marka Kuty. Ten v létě 2013 založil folk - bigbítovou skupinu Z HECU, v jejímž repertoáru jsou právě jeho autorské písně, kterými navazuje na bigbítové písničkářství 60 let.
V prosinci loňského roku kapela natočila debutové album s názvem: ?Na gumičku nos?.
V současné době se věnuje kompozici nových písní a koncertům k aktuálnímu albu.
Již v loňském roce kapela uspěla v pražském oblastním kole Porty a získala zde Cenu diváků.
Letos ji diváci mohou přijít podpořit i na Portu do Ústí nad Labem, kam se probojovala s písněmi DORSET STREET a VZKAZ PRO CIZÍ PLANETU. V soutěži Talent Country Rádia 2015 se na 5. příčce umístila píseň Iluzionista.

Obsazení:
Texty písní, hudba, doprovodná kytara, zpěv: Marek Kuta
Sólová kytara: Martin Homola
Bicí, vokály, zpěv: Ondřej Kuta
Baskytara: Tomáš Jirák

http://bandzone.cz/zhecu
https://www.facebook.com/zhecu?ref=aymt_homepage_panel

Poslechněte si ukázku:{saudioplayer}eporta/2015/vzkaz_pro_cizi_planetu.mp3{/saudioplayer}{/slider}{slider=KABÁJA - Severočeské kolo} KABÁJA

Kačka složila v roce 2004 písničku. Ale co s písničkou, když ji nemá kdo hrát? Tak jsme založily kapelu. Tvrdé y na konci slovesa v příčestí minulém naznačuje, že podle pravidel českého pravopisu není možná přítomnost mužů, ano byly jsme tři ženy, no spíše 11 leté holky. A co zase s kapelou, když má jen jednu písničku? Tak jsme složily další. A s přibývajícím repertoárem přibývali i členové a ano podle ?i? poznáte, že to nebyly jen ženy. Muži však z naší kapely nějak podezřele rychle prchali, tak jsme usoudily, že spíše než získávat si je pro potřeby kapelní, se je budeme snažit oslnit coby posluchače. Ve složení Kateřina Císařová, Bára Purmová a Kateřina Novotná se nám to zatím dařilo nejdelší éru již od roku 2006. V roce 2013 jsme vydaly debutové CD ?O mužích a lidech? a následně prostřídaly složení, až se počet ustálil na čísle 4 a složení Kateřina Císařová, Bára Purmová, Anežka Cvejnová a Zuzana Rainová se ukázalo jako šťastné, přinášející nové impulsy. S vymezením žánru nám pomohli jistí redaktoři, kteří pojmenovali naše snažení jako atraktivní folk pro muže i lidi. Proč ne. I když sem tam se nám zachce být trochu rockovějšími hvězdami, sem tam rapperkami, ale i to se dá zaštítit atraktivním folkem. Po zjištění, že kromě jídla a chlapů jde psát už jen o politice, a po pokrytí všech tří polí, jsme světu chtěly přinést něco nového ? v našem případě to byl nový žánr ? Country s tleskajícím psem. Tím ale naše cesta nekončí?

Tou cestou šlapou dál:
Kateřina C. ? studentka herectví KALD DAMU, do usárny si nikdy nezapomene zabalit RUM
Bára P. ? studentka herectví se zaměřením na autorskou tvorbu a pedagogiku na DAMU, do u (limit znaků vypotřebován na popis studia)
Anežka C. ? studentka a učitelka v svém rodném údolí a za svitu měsíce na banjo bude hrát
Zuzka R. ? studentka produkce na DAMU, ta stopa na zaprášené cestě není její, ale jejího buldoga

Poslechněte si ukázku:{saudioplayer}eporta/2015/srsne.mp3{/saudioplayer}{/slider}{slider=Shodou okolností - Severomoravské kolo} Ani po urgenci finalista neposkytl podklady k prezentaci.{/slider}{slider=Láďa Zítka - Svitavy} Ani po urgenci finalista neposkytl podklady k prezentaci.{/slider} {slider=Věneband - Východočeské kolo} Věneband

Jsme hudební kapela, jejíž počátky sahají do roku 2003, od té doby se naše původně tříčlenná rodinná sestava rozrostla o další členy. Do repertoáru jsme postupem času přidávali stále více vlastních písní a nyní hrajeme výhradně autorské skladby. Většinu písní skládá Jana (hudbu i text), občas se autorsky projeví i Ivča. Na aranžmá má lví podíl Jana, byť drobně přispějí i další členové.

Hrajeme ve složení:
Jana Věnečková (housle, mandolína, zpěv)
Iva Věnečková (klávesy, saxofon, zpěv)
Josef Věneček (kytara, zpěv)
Jan Krásný (trubka, zpěv)
Petr Lenoch (baskytara)
Jan Jovbak (perkuse)

V minulosti dosáhl Věneband i její někteří členové řadu hudebních úspěchů. Jana sólově získala mimo jiné třikrát po sobě prvenství na Folkovém kvítku, opakované první místo ve finále Dětské porty, v roce 2012 získala ocenění ?Osobnost Dětské porty?. Společně s Ivčou získaly několikrát první místo ve finále Brány, i Dětské porty (pod názvem Věndy)? Věneband zabodoval na Mohelnickém dostavníku, Notování, Moravském vrabci, ?

Největší radost nám však přináší společné hraní vlastních nových skladeb, které si vždy pěkně užíváme. U jednotlivých písní je pro nás text stejně důležitý jako hudba. A pokud se nám podaří přenést naši radost z hudby i na posluchače, jsou pro nás nejcennější odměnou jejich kladné ohlasy při našich vystoupeních. Těšíme se na setkání s vámi v Řevnicích.

Kontakt:
Josef Věneček, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., TEL.: 602525108, Peciny 306, LITOMYŠL 570 01
www.veneband.cz
Poslechněte si ukázku:{saudioplayer}eporta/2015/volny_pad.mp3{/saudioplayer}{/slider}{slider=SEŠUP - Vysočina} SEŠUP

Skupina SEŠUP je hudební formace, které vznikla kolem písničkáře a autora Pepy Barneta na podzim roku 2011. Kapelu tvoří banjista Milan ?Bzuk? Škaroupka, basista Zdenek Mařík, cajónista a ?foukačkář? Laďa Valter a Pepa Barnet kytara. Veškeré texty jsou v českém jazyce a muzika je autorská. Co se týče žánru skupiny, jejich muzika působí velmi vzdušně, přitom je energická, impulzivní a zároveň jemná... Najdete v ní stopy moderního jazzu, rocku, funky, pop, fussion a nakonec i folku či newgrassu? V letech 2012 a 2013 získali diváckou Portu na Vysočině a také si zahráli v celostátním semifinále Porty. Na přelomu května a června letošního roku vydává SEŠUP své první oficiální demo. Můžete zde najít čtyři autorské písně, které jsou k poslechu na jejich webu.

http://www.sesup.cz

Poslechněte si ukázku:{saudioplayer}eporta/2015/monogram.mp3{/saudioplayer}{/slider}{slider=Alternativa - Západočeské kolo}Alternativa

Složení:
Luděk "Efraim" Schmoll - kapelník, kontrabas jménem Barunka
Hanka Kupcová - zpěv, štěrchátka, cinkátka a chrastítka
Petr Soukup - zpěv, kytara
Karel "Krakonoš" Kyncl - zpěv, kytara, mandolína, whistle

Jsme kapela z Plzně a nejbližšího okolí (např. Karel Kyncl je původem z Náchoda, Petr Soukup z Moskvy ? zanedbatelný detail). Prezentujeme se jako folkový band, avšak hudební minulost jednotlivých členů je žánrově mnohem pestřejší, v minulosti zde úspěšně působil i jeden převychovaný death-metalista.
Hrajeme především vlastní písničky. Všechny jsou ze života, jen ne všechny z vlastního. Cizí neštěstí potěší víc.
I po stránce soutěžní je minulost Alternativy pestrá. Zúčastnila se například hned prvního ročníku Plzeňské Lokálky v roce 2000 (kdy kapela sama teprve vznikla) ? vítěz diváckého hlasování. Zasáhla i do Notování (postup do finále 2014), jednou do autorské soutěže Porty (postup do Ústí nad Labem roku 2013) a již třikrát stanula na prknech celostátního finále Porty v Jihlavě či Řevnicích. V rodné Plzni pořádání Porty nestihla, ale doufá, že i toho se ještě dožije. Mladší členové kapely určitě.
Na vystoupení rádi cestujeme vlakem, neboť odpadají dohady, kdo bude zpátky řídit. Většina z nás u kolejí i pracuje, takže během pobytu ve vlaku buď hrajeme pro spolucestující, nebo posunujeme a zavádíme telefonické dorozumívání. Zážitkem pro otrlé bývají obě možnosti.

Jelikož jsme zjistili, že hudba moc peněz nenese, musíme se jí věnovat jenom z čiré a upřímné, ale opravdu upřímné lásky. Také proto se 50 procent kapely (Petr a Karel) věnuje další podpoře muziky ve formě pořádání festivalů a koncertů (Šídlovák Oupn Ér, FolkPark a tak dále).

Poslechněte si ukázku:{saudioplayer}eporta/2015/sudba.mp3{/saudioplayer} {/slider}{slider=Acoustic Fields - Brno}Acoustic Fields

Skupina Acoustic Fields vznikla v polovině roku 2014 jako akustická varianta skupiny Narcotic Fields. Rychle se ovšem stala autonomním subjektem budující si repertoár z vlastních písní. Z dosavadního působení stojí za zmínku účast na festivalu pouličních divadel Divadelní Kontejner, Festival Hustoles či vítězství v oblastním kole soutěže Porta 2015. Využívá klasický písňový formát, zároveň folkový základ obohacuje o alternativní prvky. Členy skupiny jsou: Tereza Kopecká (zpěv, klarinet), Tomáš Bayer (zpěv, kytara), Džestr (baskytara).

Poslechněte si ukázku:{saudioplayer}eporta/2015/clear_like_a_water.mp3{/saudioplayer} {/slider}
Image