Soutěžní řád

Než se začtete do soutěžního řádu, máme pro vás několik odpovědí na nejčastěji opakované dotazy.

Otázka: Můžu soutěžit jen v autorské soutěži a neúčastnit se interpretační?
Odpověď: Ne, nemůžete. Autorská soutěž se otevírá pouze pro účastníky finále festivalu. Své autorské počiny však můžete zkusit dostat do soutěže Českého rozhlasu - region s názvem FOLKPARÁDA, která nově nahrazuje a povyšuje autorskou soutěž Porty. Podívej se na Soutěžní řád.

Otázka: Podle čeho se určuje, kde máme s kapelou soutěžit, když dva patří do Prahy a dva do Kolína? Nebo je to jedno?
Odpověď: Měli byste soutěžit v místě bydliště většiny členů kapely. Ale není to podmínkou. Přihlásit se můžete do kteréhokoliv kola, avšak pouze do jediného!

Otázka: Když by nás bylo v oblastním kole málo přihlášených, tak se kromě účasti v kapele můžu přihlásit i jako sólista, abych zvýšil počet účastníků? 
Odpověď: Každý má možnost soutěžit v daném kole maximálně ve třech různých skupinách s různými názvy a odlišným repertoárem či žánrem. 

Otázka: Je Porta limitována horní věkovou hranicí soutěžících?
Odpověď: Porta není limitována horní věkovou hranicí. V Soutěžním řádu se pouze uvádí nejnižší věk soutěžících - dovršení 14ti let. Pro mladší se koná festival Brána v Brně.

Otázka: Když soutěží 6 kapel v oblastním kole, postupuje někdo z druhého místa do semifinále?
Odpověď: Postupový klíč říká, že v tomto případě postupuje pouze vítěz do semifinále.

Otázka: Když nestihneme jedno kolo např. kvůli nemoci některého člena kapely, můžeme soutěžit kdekoli jinde?
Odpověď: Samozřejmě můžete, nejlépe v soutěžním kole, které je nejblíže a později. Je to věc např. e-mailové dohody s vedením soutěže.

Otázka: Jsme tři a jednomu bude méně než 14 let. Máme právo soutěžit?
Odpověď: Ano, můžete. Nižší věk se toleruje v případě, že se jedná o menší počet členů kapely. Většina musí být starší 14ti let.

Otázka: Stačí zahrát v oblastním kole tři písničky, i když ostatní budou hrát čtyři?
Odpověď: Počet soutěžních skladeb určuje pořadatel, minimum jsou 3. Opět je to věc dohody s pořadatelem.

Otázka: Když získáme Portu, tak nám Porta zařídí další koncerty a návštěvy v rádiích?
Odpověď: Porta není agentura, vydavatel, ani manager soutěžících. Ale i přesto překračuje hranice pouhého pořadatele festivalu tím, jak soutěžící a hosty prezentuje v médiích, jak jim dává prostor na propagaci např. v ePortýru, Portýrech, nebo na Youtube.
Porta tedy vítěze nepovede za ruku do rádia, ale soutěžící má dohodnutý prostor na prezentaci u našich partnerských rádií. Např. vítěz Porty získá medailon v Country rádiu. Jsou domluvené návštěvy v ČRO Region, Rádiu Proglas, Rádiu Samson atd. Počítá se tedy s určitou potřebnou aktivitou samotného interpreta nebo skupiny, aby dohodnutý systém podpory využili.
Porta pro rok 2018 získala čtyři vystoupení na partnerských festivalech. Trampský širák, Folkové Chvojení, Klub Nanečisto Lišov a Interporta. Účastníky si vybírají pořadatelé festivalů.


Otázka: Nejde mi odeslat přihláška do oblastního kola, co s tím mohu dělat?
Odpověď: Zkontrolujte, jestli máte správně vyplněné (zaškrtnuté) všechny kolonky přihlašovacího formuláře označené červenou hvězdičkou, zaškrtnutý souhlas s podmínkami a správně opsaný bezpečnostní kód. Věnujte pozornost chybovým zprávám formuláře, který vás na každé opomenutí upozorní. V případě, že všechno selže, kontaktujte administrátora stránek na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Otázka: Jak vyhrát Portu?
Odpověď: Buďte originální, neotřelí, rytmičtí, sehraní, laďte, nebojte se, nekopírujte, nepodbízejte se, buďte veselí a zkrátka nejlepší:-)
A hlavně se přihlaste do některého z oblastních kol.
I když postoupíte ?jen? do semifinále, stále máte velkou šanci na vítězství...




Soutěžní řád festivalu Porta