Soutěžní řád

Ohlédnutí...

Portu 2015 získala skupina TRAPAS
České národní finále zná vítěze i další oceněné skupiny a interprety, které vybrala odborná porota festivalu v Řevnicích ale také zástupci partnerských rádií.
Do celostátní soutěže se přihlásilo celkem 236 kapel a interpretů. Ti nejdříve soutěžili v šestnácti oblastních kolech, odkud postupovali přímo do finále, nebo z druhých míst do semifinále Porty, ze kterého zbyl postup do finále už jen pro tři kapely. V pátek a sobotu se tedy rozhodovalo, kdo získá Portu 2015?

Odborná Porota dala nejvíce hlasů Hořovické skupině Trapas, která postoupila z Podbrdského kola a získala keramickou sošku Porty, akustickou kytaru od Františka Furcha, frekvence v řevnickém nahrávacím studiu Helenky Rytířové, medailonek na Country rádiu a pozvánku na festival Trampský širák. Druhé místo získala skupina TCHEI-CHAN v duu  z Jičína (Polabské kolo) a třetím, dle rozhodnutí poroty, jsou Melda & spol. z Boskovic, kteří se z Východočeského kola probojovali na pomyslné stupně vítězů právě jako semifinalisté.
Všichni tři si odnášejí pozvánku na účast na Mezinárodním festivalu Porta v Ústí nad Labem.
Porta s cenami letos opět nešetřila a tak byla rozdána další ocenění. Zvláštní cenu poroty si odnesli pražští Z hecu, ePortu, která je výsledkem hlasování na webových stránkách Porty vybojovala Kristína Nídlová z Týna nad Vltavou. Další ceny již tradičně udělovala rádia. Cenu Country rádia a pozvání na rozhovor obdrželi Naopak z Dobříše (Krušnohorské kolo) a cenu Českého rozhlasu udělili zástupci ČRO Olomouc, kteří také celou Portu natáčeli. Trio P.E.S má tedy pozvánku do Českého rozhlasu?

Nádherná atmosféra lesního divadla v Řevnicích, kde se konala Porta již po osmé v její 49 leté historii okouzlila jak diváky, tak hudebníky. Mnozí z nich proto neodjížděli po svém vystoupení domů, ale zůstali, aby si poslechli své kolegy, nebo si s nimi v krásném romantickém prostředí rozebrali radosti a strasti kočovného života muzikantů? Mnozí z nich museli samozřejmě podepisovat fotky, CD, nebo i tácky a diváci si tedy mohli promluvit s představiteli folk a country muziky, kteří nejsou na slovo skoupí.
Celou Portu odstartovaly Paběrky Marko Čermáka a páteční finále i obrovský úspěch patřil několikanásobnému vítězi Port, triu Epy de Mye. Sobota se mračila od samého rána a po vystoupení loňských vítězů Louka Band a talentovaného kytarového virtuosa Antonína Pevaly sice trochu sprchlo na mladého Pavla Calltu, ale i na to už je portovní publikum připravené a tleskalo se pod pláštěnkami a deštníky. Generačním skokem se Porta přenesla do slavné éry písničkáře Jaroslava Wykrenta, jenž tak jako v roce 2012 sklidil ovace a tleskalo se vstoje... Petr Bende dokázal, že je výborným muzikantem, ale i stratégem, když na několik písniček přizval řevnický dětský sbor Notičky a tím umocnil hudební prožitek svých písniček. Hop Trop vyzařovali jako vždy samozřejmě, příjemně a zakončili s úsměvem oficiálně sobotní večer.
To ovšem pro Portu nic neznamená, protože páteční i sobotní noci se pak protahují do hudebního kuropění, kdy se společně prozpívá celý folkový i nefolkový repertoár od Semaforu až po Wabiho a Nedvědy. Nedělní sluníčko pak rozsvítilo duby a borovice nad Lehkou nohou, Giant Mountain Bandem, Pavlínou Jíšovou, Slávkem Janouškem, Asonancí a rozzářilo se i nad oceněnými vítězi Porty 2015. Portovním vrcholem bylo vystoupení Věry Martinové s její novou skupinou, pak divadlo roztleskali vynikající Buty i s Krtkem ve veselém kabátku a úžasný byl i závěr celé Porty, kdy Robert Křesťan s Trapery nádherně představil písničky jejich společných začátků a také vzdal hold Pavlu Bobkovi a do nebe mu poslal jeho písničku Nedělní ráno.

Finálový portovní víkend se konal pod záštitou hejtmana středočeského kraje a pod patronací Svazu autorů a interpretů. Podporu festivalu poskytlo při propagaci dvacet českých rádií. Příští 50. ročník bude určitě zase v Řevnicích a zase poslední víkend před prázdninami. Tak už teď je na co se těšit?